fbpx
Selecteer een pagina

De Meppel

De Meppel is een markant gebouw aan de Meppelweg in Den Haag met een rijke geschiedenis. Eind jaren vijftig werd het voor de R.K. Technische School gebouwd en in 2014 kreeg het de status van rijksmonument.

Sinds 2022 zit onder andere de School voor Entreeopleidingen en de School voor Begeleiding, Advies en Schakeltrajecten van ROC Mondriaan hier gevestigd.

Voor de nieuwe locatie van ROC Mondriaan aan de Meppelweg hebben wij de identiteit en diverse campagnes gemaakt, persmomenten gehouden, de officiële opening georganiseerd, website ontwikkeld, een korte documentaire gemaakt en een boek gepubliceerd. Een veelomvattend project die ons op alle vlakken heeft uitgedaagd, van concept tot en met de uitvoer.

De Meppel website 

Identiteit

De huisstijl van ‘de Meppel’ is geïnspireerd op de kleuren van ROC Mondriaan. Het gebruik van de primaire kleuren rood, geel en blauw in combinatie met wit en donkerblauw geeft de huisstijl een krachtig en herkenbaar karakter.

De M, en dynamische ruitvorm komen op verschillende manieren terug in alle uitingen. Deze elementen vormen als het ware de rode draad door alle communicatie van ‘de Meppel’.

Door de combinatie van de M, de ruit en de kleuren van Mondriaan ontstaat er een perfecte harmonie tussen de geschiedenis van het pand en een moderne uitstraling.

De huisstijl van ‘de Meppel’ is uniek en herkenbaar, en draagt bij aan een sterke merkidentiteit. Door consequent gebruik te maken van deze huisstijl wordt er eenheid en herkenbaarheid gecreëerd in alle uitingen, zowel online als offline. Dit zorgt ervoor dat ‘de Meppel’ opvalt en blijft hangen bij het publiek.

De Meppel, een monument van leren, ontwikkelen en ontmoeten

De gehele geschiedenis van deze plek vanaf 1960, hebben wij gevangen in een boek. Hiervoor hebben we verhalen van de initiatiefnemers, architecten, (oud-)studenten, (oud)-docenten verzameld. Maar ook interviews gehouden met huidige medewerkers.

Daarnaast is onderzoek gedaan naar archiefmateriaal, waaronder foto’s en nieuwsberichten om alles te weten te komen over de geschiedenis. Lezers worden meegenomen in een reis door de tijd vanaf de eerste bouwstenen tot nu, met een blik op de toekomst. 

Door te werken met diverse soorten papier, konden we het verschil laten zien tussen de drie soorten delen in het boek; de verhalen van oud-leerlingen en medewerkers, de visie van huidige grondleggers, studenten en docenten van de Meppel en een tijdlijn van het gebouw met historische foto’s en achtergrondinformatie. 

We ontwikkelden samen met Tripiti een eigen fluor PMS kleur, die fel genoeg blijft op het roze oude papier, leesbaar is, maar een eigen gevoel heeft binnen de huisstijl van het boek. De stofomslag is aan de binnenkant voorzien van de spread uit de krant die werd uitgegeven na de oplevering van het pand in 1960. De cover van het boek bevat een blindpreeg met hierin het logo van de Meppel.

Lees het boek online

Unieke herinneringen aan een bijzondere plek.

Voor deze documentaire hebben wij onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de Meppel en hebben we oud-leerlingen, docenten en medewerkers opgespoord om hun verhalen te verzamelen en te bundelen.

Openhartig delen zij hun herinneringen en vertellen ze over wat deze plek voor hun bijzonder maakt.

Grote Opening 

Op donderdag 9 februari was de officiële opening van de Meppel voor 500 genodigden. Het prachtige atrium vormde het middelpunt van het evenement. Het concept voor de opening was de tijdlijn van het gebouw, waarbij we letterlijk en figuurlijk en een reis maakte door de tijd van dit Rijksmonument. 

Het podiumprogramma begon met een act van de Dutch Academy of Performing Arts, die het publiek meenam terug naar 1960, het begin van het gebouw toen het nog de R.K. Technische School was. Daarna waren twee oud-leerlingen aan het woord, die hun ervaringen deelden uit deze tijd. Verder kwamen uiteraard ook studenten en docenten van ROC Mondriaan aan het woord, die net een paar maanden op deze plek zaten.  De grondleggers van de Meppel vertelde over de toekomstvisie van de Meppel en welke betekenis het heeft voor de wijk. We gingen vervolgens terug in de tijd met een strijkkwartet van het Residentie Orkest, waarbij het gebouw fungeerde als tijdelijke repetitieruimte voor het Residentie Orkest.

Tot slot opende we het gebouw met een groots gebaar en konden bezoekers het gebouw bezichtigen, de documentaire bekijken, het boek inlezen en er werd afgesloten met een feestelijke borrel. 

Open Huis

Op zaterdag 11 februari vond het Open Huis plaats, waar iedereen het gerenoveerde gebouw kon bekijken en ervaren. Ruim 700 buurtbewoners, oud-leerlingen en geïnteresseerden kwamen naar de Meppel.

De campagne voor het Open Huis was heel specifiek getarget op de buurtbewoners, waarbij onder andere posters en flyers door de wijk hing, buren werden uitgenodigd, persberichten in lokale kranten werden geplaatst.

Er werden rondleidingen gegeven, er was gratis lunch voor alle bezoekers en een speciaal ingericht reünie-lokaal waar oud-studenten en docenten elkaar konden ontmoeten, de documentaire konden bekijken en het boek van de Meppel konden inzien. 

 

Meer informatie

Meer informatie over ons werk of graag een keer met ons praten over nieuwe projecten, neem dan contact op met Jilles.

Contact →

Paviljoensgracht 20
2512 BP  Den Haag

+31 70 450 01 34
mail@bureauvisueel.com